Cetea PDF Print E-mail

Cetea este un sat din judetul Alba, comuna Galda. Asezarea se afla intre valea Rametului la nord si nord-est si valea Cetii la sud si sud-est, fiind cuprinsa din punct de vedere geografic in partea de sud-est a Masivului muntos al Trascaului.

In zona exista a numeroase rezervatii dintre care unele de interes national, intre ele aflandu-se si valoroasa rezervatie peisagistica Piatra Cetii. Situata in partea de vest a hotarului, Piatra Cetii isi ridica semeata spre cer creasta sa zimtata situata la 1223m. De la inaltimea ei poate fi admirata zona montana ce o inconjoara cu varful Prislopul si Cheile Tecsestilor situate la nord, Cheile Intregaldelor situate spre sud-vest. In zona floarea de colt se afla in cea mai joasa altitudine din tara, respectiv 523 m.

 

Dintre obiectivele turistice din apropiere amintim cele doua siluete ale ”Calugarilor” incremeniti in piatra – dupa cum spune legenda de la ”potopul lui Noe”, Gaura Calului denumita si ”Gaura fara fund” sau „Sunatoarea”: un aven de mare adancime care constituie un punct de atractie deosebita pentru speologi si alpinisti precum si ”Pestera zidita” din Dosul Pietrii Cetei in Dostina.

Cheile Cetii cu “Balie Romane” se bucura la randul lor de mare atractie printre turisti. Ele se afla la doar 2.5 km de sat, accesul pana la ele fiind destul de facil si pentru un calator neexperimentat cu muntele. Ele impresioneaza prin frumusetea lor, prin spectaculoasele cascade care de-a lungul timpului au creat unele din cele mai frumoase marmite din muntii Apuseni cunoscute in literatura turistica, ca Baile Romane. Intrarea spre Chei este strajuita de 4 stanci calcaroase inalte care domina intraga vale: “Sanditau” in stanga iar in dreapta sunt grupate ”Piatra Sasa” cu varful retezat parca de un urias din povesti, apoi ”Ticuiata” ce poarta in varf un ”cucui” mai rasarit si ”Mariuta”. Pe traseul din Chei apele vijelioase ale vaii sunt obligate sa sara peste cele trei praguri ale cascadelor ce le ies in cale: prima cascada cea din Ciurila are o inaltime de cca. 4 m., cea de a doua ”de la Trocuta” inalta, de peste 5 m. si ultima care are sub ea o scobitura.

In sat putem vizita Biserica ortodoxa ridicata intre anii 1806-1811. La intrarea in Biserica se afla Monumentul Eroilor cazuti in cele doua razboiaie construit in 1973, unde pe o placa mare de marmora se afla inscrise numele celor 13 eroi din primul razboi si cei 24 din al doilea. La cca. 40 m. est de Biserica ortodoxa se afla Biserica greco-catolica a satului care a functionat ca atare pana in 1947. Ambele biserici poarta hramul ”Nasterea Maicii Domnului”.

Cateva case foarte vechi – construite in stil traditional – cu fundatii de piatra si pereti din barne de lemn – brusite cu pamant si acoperite initial cu paie, cu ”tarnat” lateral sub acoperis, unele pastrand inca la exterior frumoasa culoare albastra cunoscuta ca „mandra marie”, pot fi admirate in sat, fiind singurele vestigii ale satului de odinioara.