Biserica Nasterea Domnului din Galda de Jos PDF Print E-mail

In 22 martie 1906 s-a pus piatra de temelie a noii biserici din Galda de Jos, purtand hramul „Naşterea Maicii Domnului”. Organizarea acestor lucrari a fost facuta de preotul
vrednic de pomenire Aurel Hulea si galdenii, buni credinciosi. Mesterii Anghel Rosca si Stefan Crisan din Alba Iulia au reusit sa termine lucrarea în 19 august 1906, ca apoi sa fie dotata si împodobita si sa se binecuvanteze prin oficierea primei slujbe de Sf. Ierarh Nicolae in acelasi an 1906.

 

Intrarea in Biserica se face printr-o incapere deasupra careia se ridica turnul cu un clopot adus din biserica veche din 1922 de 93 kg si altul din 1976 de 225 kg. Alaturat acestei incaperi sunt alte doua incaperi cu usi separate prin care se urca direct de afara, prin dreapta in turn iar prin stanga la foisor. In fata celor trei incaperi sunt zidite turnuletele cu
acoperisuri. Incaperea de la intrare spre clopote este amenajata ca spatiu pentru lumanari.

Dupa o asteptare de mai multi ani a enoriasilor, pictorul Ion Preduþ din Orastie, a inceput in toamna anului 1989 lucrarile de pictura, care au fost continuate in 1991 si intre anii 1993 – 1995, cand s-au si finalizat.

In foisor sun pictate cele trei mari catedrale, Alba, Iasi si Curtea de Arges, cei patru patriarhi romani, mitropolitii Andrei Saguna si Simion Stefan si litografiile celor doua biserici galdene.