Sate si biserici
Cetea PDF Print E-mail

Cetea este un sat din judetul Alba, comuna Galda. Asezarea se afla intre valea Rametului la nord si nord-est si valea Cetii la sud si sud-est, fiind cuprinsa din punct de vedere geografic in partea de sud-est a Masivului muntos al Trascaului.

In zona exista a numeroase rezervatii dintre care unele de interes national, intre ele aflandu-se si valoroasa rezervatie peisagistica Piatra Cetii. Situata in partea de vest a hotarului, Piatra Cetii isi ridica semeata spre cer creasta sa zimtata situata la 1223m. De la inaltimea ei poate fi admirata zona montana ce o inconjoara cu varful Prislopul si Cheile Tecsestilor situate la nord, Cheile Intregaldelor situate spre sud-vest. In zona floarea de colt se afla in cea mai joasa altitudine din tara, respectiv 523 m.

Read more...
 
Biserica din Deal, Galda de Jos PDF Print E-mail

Satul Galda de Jos este situat in zona M-tilor Apuseni, in partea centrala a Transilvaniei. Prima mentiune documentara a asezarii o avem de la 1287. In anul 1393, se aminteste de un conac, descris ca palat (pallatia), care se afla pe locul unde azi mai dainuie parte din fostul castel. Se relateaza faptul ca în anul 1461 satul era nevoit sa plateasca quinqua gesima Valachorum (un impozit impus doar romanilor). La sfarsitul secolului al XVIII-lea, se aminteste de o cripta langa castel, in care era înmormantat un stramos al familiei Kemeny, capitanul Simion, cazut vitejeste în luptele cu turcii la Santimbru, in timpul lui Iancu de Hunedoara.

Read more...
 
Biserica Nasterea Domnului din Galda de Jos PDF Print E-mail

In 22 martie 1906 s-a pus piatra de temelie a noii biserici din Galda de Jos, purtand hramul „Naşterea Maicii Domnului”. Organizarea acestor lucrari a fost facuta de preotul
vrednic de pomenire Aurel Hulea si galdenii, buni credinciosi. Mesterii Anghel Rosca si Stefan Crisan din Alba Iulia au reusit sa termine lucrarea în 19 august 1906, ca apoi sa fie dotata si împodobita si sa se binecuvanteze prin oficierea primei slujbe de Sf. Ierarh Nicolae in acelasi an 1906.

Read more...